[m]others
Despre proiect
[m]others este un proiect care își propune creșterea gradului de conștientizare asupra complexității rolului de părinte și a condiției creative de a fi într-o relație, urmărind definiția individului ca ființă care are nevoie de recunoaștere pentru a se identifica.
Proiectul [m]others este un program de rezidente care a sprijinit demersul a 9 artiste românce în crearea unor produse muzicale, coregrafice și plastice în relație cu identitatea lor de mama. Rezidențele propuse au avut ca focus procesul de reflecție asupra relației lor cu proprii copiii, a distanțelor emoționale dintre ei, precum și a individualității fiecăreia din aceste relații.
Proiectul a creat un spațiu comun de cercetare, care a inclus sesiuni de schimb de practici, cercetare colectivă și cercetare individuală, precum și o serie de 6 ateliere deschise comunității locale de părinți și copii, împărțite pe segmente de vârstă.
Procesul de lucru din cadrul rezidențelor a dat naștere unei expoziții și a unui perfomance colectiv.
Prezența în proiect a unui unui dans-terapeut a avut ca rezultat crearea unui program de educație pre și post-natală pentru mame la o maternitate din Constanța.
De asemenea, parte din proiectul [m]others a presupus cooptarea unui producător cultural pentru dezvoltarea unor proiecte viitoare.
Despre expoziție și performance
Proiectul [m]others s-a încheiat cu prezentarea unei expoziții ce a conținut picturile mamei și artistei vizuale, Otilia Cadar, filmele experimentale Tu cum faci când scoți limba? (reg. Silvia Niculae, 7’56’’, 2021) și Mareele unei mame cuminți (reg. Silvia Niculae & Alexandra Bălășoiu, 19’01’’, 2021) precum și desene realizate de copii în spațiul comun de lucru împărțit cu [m]others din vara 2021.
Performance-ul [m]others, susținut pe 25 septembrie la ARCUB, a marcat încheierea proiectului prin a aduce în fața publicului creația colectivă a mamelor în timpul procesul de lucru din cadrul rezidențelor.
Cele 7 artiste mame, cărora li s-au adăugat organic o fiica și o altă artista, au performat pe scenă puterea de a procrea, puterea de a conține, puterea de a lăsă să curgă, puterea de a îmbrățișa infinitul, puterea de a fi neputincios, puterea de a hrăni, puterea de a fi mâncat, puterea de a tămădui, puterea de a însoți până în ultima clipă.
Citește articolele scrise de către artistele din proiect: Loredana Larionescu despre [mothers], Teodora Moroșanu despre [mothers] și Otilia Cadar despre [mothers].
Credite proiect:
Cercetare Valentina De Piante
Concept și direcție artistică: Alexandra Bălășoiu & Valentina De Piante
Creat cu: Alexandra Bălașoiu, Oana Băluță, Mădălina Dan, Valentina De Piante, Loredana Larionescu, Teodora Moroșanu, Silvia Niculae, Diana Spiridon
Compoziție, sound design și voce live: Teodora Moroșanu
Grafică: Oana Băluță
Sound design și DJ expoziție: Bogdan Ciupercă
Light design: Alexandros Raptis
Costume: Silvia Niculae
Filme și fotografii ale rezidenței: Silvia Niculae
Fotografii ale evenimentului și performance-ului: Alina Ușurelu
Despre ateliere
Structura propusă de [m]others vine în întâmpinarea neajunsurilor pe care le-am sesizat vis-a-vis de activitățile deja existente pentru copii: durata scurtă face drumul și pregătirea mai lungi decât timpul petrecut în spațiile care găzduiesc evenimentele, părintele de obicei așteaptă și, chiar și atunci când activitățile sunt dedicate grupurilor mixte părinți-copii, părinții au tendința de a pune focusul pe ceea ce copilul învață și experimentează. De aceea, am propus clase separate pentru copii și pentru mame care se întâmplă în paralel, urmate de o sesiune comună în care părinții și copiii se mișcă împreună într-un spațiu creativ și jucăuș.
În fiecare Sâmbătă, prin rotație, mamele din cadrul proiectului (Alexandra Bălășoiu, Diana Spiridon, Oana Băluță, Loredana Larionescu, Teodora Moroșanu, Valentina de Piante) și invitatele lor (Catrinel Catană și Cristina Lilienfeld), au propus diverse teme și abordări, prin ateliere de dans contemporan, Yoga, lucru manual, dans-terapie s.a.m.d.
Atelierele propuse au acoperit o gama largă de vârste și nevoi, astfel:
Atelierele [m]others au continuat în toamna 2021 în cadrul proiectului AREAL spațiu pentru dezvoltare educațională, implementat de AREAL – Spațiu pentru Dezvoltare Coregrafică care a preluat demersul și a produs un format online cu Smaranda Găbudeanu și Maria Bumbeș.
Mai multe despre proiectele AREAL la arealcolectiv.ro
și pe https://www.facebook.com/
Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „București – Oraş deschis 2021″. Conţinutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Despre open call producatoare
În cadrul proiectului [m]others, am deschis un apel pentru a coopta o forță creatoare feminină, pasionată de management și producție, interesată de conceperea și concretizarea unor proiecte cu sens, relevanță și curaj, o persoană, care să contribuie la dezvoltarea proiectului pe termen lung.
Astfel am selectat-o pe Cristina Ispas, care împreună cu colectivul [m]others a dezvoltat idei de proiecte conturate organic în cadrul procesului de lucru.
În perioada august-octombrie 2021, aceasta a participat la întâlniri și sesiuni colective @AREAL – Spațiu pentru dezvoltare coregrafică din București, a scris 3 proiecte pentru obținerea de finanțare și a sprijinit producția evenimentului public colectiv de la finalul proiectului sub forma expoziției și a performance-ul [m]others.
Un proiect Indie Box.
Găzduit de: AREAL- spațiu pentru dezvoltare coregrafică
Sprijinit de Primăria Capitalei prin ARCUB
Sponsori: Popasul Pescarilor
Parteneri: Clinica Nativia, Armonia Hospital.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Despre proiect [m]others este un proiect care își propune creșterea gradului de conștientizare asupra complexității rolului de părinte și a condiției creative de a fi într-o relație, urmărind definiția individului ca ființă care are nevoie de recunoaștere pentru a se identifica. Proiectul [m]others este un program de rezidente care a sprijinit demersul a 9 artiste […]