Otilia Cadar despre [m]others

În timpul sarcinii, natura instinctuală a femeii se trezeste și devine dominantă. Aceasta simte nevoia de a se pregăti pentru marea întâlnire. Caută să-și găsească și să-și construiască cuibul. Acel loc aproape sacru și de neatins, care va proteja atât noua făptură cât și pe ea. Momentele din timpul nașterii conduc femeia către o stare viscerală și sălbatică, ca apoi sa devină martoră la întâlnirea de neuitat dintre ea și prunc. 

Această conexiune atât de intensă rămâne impregnată pentru totdeauna în inima si psihicul femeii. Această legătură se tot dezvoltă și crește, iar natura instinctuală se activează si mai tare, pe măsură ce femeia este nevoită să-și protejeze și să-și hrănească copilul, devenind astfel martoră la miracolul schimbării de sine, în femeia-mamă, cât și al transformării și dezvoltării nou născutului. 

În proiectul [m]others am ales sa povestesc simbolic, prin pictură, despre pregătirea premergătoare nașterii și anume despre CUIB. 

Principala lucrare se numește Cea Care Cară Cuibul și ilustreaza o femeie, ca o regină, nobilă, puternică și foarte determinată, care duce în spate, fără ezitare, toată încărcătura cuibului. Ea are pasul grăbit, căci timpul se scurge rapid, acest lucru fiind subliniat și de amurgul dimprejur. Iarba este crudă, la fel si sarcina, fiind abia primăvară, însă vara vine repede și va coace fără întrerupere fructul trupului femeii. Aceasta va da naștere unei ființe noi odată cu venirea toamnei. 

Pentru mine, imaginile cu o puternică încărcătură personală, pe care le creez, mă ajută să-mi canalizez energia în direcția benefică pe care mi-o doresc și chiar simt că produc efectele la care aspir. Vizualizarea și crearea acestor imagini au un rol aproape șamanic, de limpezire a priorităților, canalizare a energiilor, construire a noului, conectare cu sinele profund și chiar de vindecare. 

Acest proiect, [m]others, a coincis să apară în viața mea odată cu o nouă sarcină. O sarcină pe care o consider miraculoasă și vindecătoare și care se va încheia odată cu venirea toamnei, prin naștere, în paralel cu proiectul, care se va finaliza cu o expoziție, unde vor fi expuse exclusiv picturi realizate în acest timp minunat de maternitate.

 

Articol scris de Otilia Cadar în cadrul proiectului [m]others.
Fotografie de Alina Ușurelu.

Un proiect Indie Box. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *