Proiectul ”Spații ludice: voce, corp și oraș” își propune să deschidă noi teritorii expresive pentru publicul larg, atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv, prin promovarea unor evenimente artistice în care se creează deopotrivă spațiu de reflecție, creație și joacă liberă – elemente pe care le considerăm esențiale în dezvoltare, inovație și stare de bine. Multitudinea evenimentelor programate în cadrul proiectului mizează pe transformarea unor spații culturale și alternative într-un mod care le îmblânzește și umanizează, în care accesul este facil pentru publicul larg și artiști deopotrivă. 

Spații Ludice: voce, corp și oraș a fost dezvoltat de Indie Box, 𝐜𝐨-𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 (www.pmb.ro) 𝐩𝐫𝐢𝐧 ARCUB (www.arcub.ro), 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯 𝟐𝟎𝟐𝟐 și a reunit:

★ 3 producții existente prezentate publicului bucureștean (Capilar@AREAL, moving [m]others @ARCUB, Danstopic360 @AREAL)
★ 4 sesiuni de mișcare creativă pentru părinți și copii
★ 4 sesiuni de ateliere creative pentru copii
★ 4 întâlniri cu metoda Feldenkrais
★ 2 sesiuni de Dans Liber
★ 1 concert interactiv Kablat la trecători
★ 1 concert interactiv Kablat la AREAL
★ 1 expoziție interactivă care a adus împreună 7 lucrări
★ 1 laborator interdisciplinar

Construim spații și contexte care primesc cu brațele deschise copiii și adulții deopotrivă, care le oferă opțiuni de conectare cu propriul corp, propria voce și propria imaginație, care le (re)deschid apetitul de joacă. 

LABORATOR DE CERCETARE COLECTIV – Extended Singing Bodies coordonat de Denis Bolborea a fost structurat în două părți principale: lucrul creativ cu vocea, corpul și spațiul, inspirat de metodologia Singing Bodies și dezvoltarea unui conținut nou specific – individual, în grupe sau colectiv, bazat pe dialogul dintre corp, voce, tehnologie, poezie. 

Au participat: Denis Bolborea – Director artistic, Dorin Cuciov – Specialist instalatii audio-vizuale, Mugur Grosu – Poet, Konrad Mihat – producător cultural și Cătălin Munteanu – artist foto-video.

Laboratorul interdisciplinar construit în jurul conceptului Singing Bodies a venit cu o propunere de explorare kinestezică a muzicalităților interioare și exterioare printr-o conexiune poetică cu oasele și țesuturile proprii, cu focus pe urmărirea și întruparea diferitelor peisaje sonore. Pornind de la propriile voci și propria capacitate de a asculta, s-a lucrat cu formele sunetelor înconjurătoare și s-a speculat textura celor care nu se aud, dar sunt prezente: muzica interioară, muzica celuilalt, muzica spațiului.

Vernisajul final a inclus prezentarea instalațiilor interactive dezvoltate în cadrul laboratorului interdisciplinar.

1. Cavalerii mesei sonore (masă cu fructe interactive sonor la atingere)

2. Coarda sensibilă (plastilină interactivă sonor la atingere)

3. Oglindă oglinjoară (instalație video interactivă la mișcare)

4. Bufetul de cuvinte (panou cuvinte magnetice)

5. Tururi interioare (ghid audio)

Încă două experiențe interactive produse anterior au fost expuse în cadrul vernisajului, și anume:

6. Danstopic letters

7. Danstopic 360

“Instalațiile interactive de la AREAL sunt instrumente de apropiere si descoperire reciprocă a celor care încearcă să interacționeze cu acestea. Muzica, dansul, imaginea, sau poezia devin astfel un bun prilej pentru a-i face pe utilizatori/participanți conștienți de propriile mecanisme senzoriale – auz, atingere, mișcare, văz. Poate că cel mai important aspect este faptul toate aceste instalații de așa-numită cunoaștere/autocunoaștere critică prin artă au o importantă componentă infantilizantă, puerilă care traduce ceea ce pare a fi un experiment sofisticat în jocuri copilărești spontane.” – Besliu Alexandru Cristian, vizitator

“Instalatiile interactive ne-au stimulat toate simturile, ne-au pus la miscare, dar si la gandit. E bine sa vii cu un prieten, totul devine mai indreptat spre conectivitate. Foarte bine realizat filmul 360. Multumim pentru experienta imersiva!” – Oana Neagu,  vizitator expoziție

Atelier de mișcare creativă pentru părinți și copii

Proiectul înglobează într-o abordare ludică diversitatea posibilităților de expresie prin corp și voce și țintește către o demitizare a artistului și a procesului creativ și o apropiere sporită a publicului larg de libertatea de expresie în mediul urban și social. 

Kablat la AREAL

Credit foto: Cătălin Munteanu

Spații Ludice a fost dezvoltat de Indie Box, 𝐜𝐨-𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 (www.pmb.ro) 𝐩𝐫𝐢𝐧 ARCUB (www.arcub.ro), 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯 𝟐𝟎𝟐𝟐.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Proiectul ”Spații ludice: voce, corp și oraș” își propune să deschidă noi teritorii expresive pentru publicul larg, atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv, prin promovarea unor evenimente artistice în care se creează deopotrivă spațiu de reflecție, creație și joacă liberă – elemente pe care le considerăm esențiale în dezvoltare, inovație și stare […]