D.A.N.S ™  este un proiect de susținere și difuzare a creației artistice coregrafice  românești, care propune noi contexte de întâlnire între artiști și public cu scopul de  a încuraja dezvoltarea unor noi moduri de gândire, acțiune și creație colectivă la Timișoara. Proiectul sprijină și dezvoltă artiștii și inițiativele locale, creează conexiuni între Dans, diferite Arte contemporane  (poezie, artă vizuală, muzică)  punând accent pe explorarea Spațiului public și a Naturii.  Este în egală măsură, un exercițiu de activare și dezvoltare culturală care pune în centrul său Corpul și Sufletul, în căutarea momentului prezent. 

Activitățile s-au derulat în principal la Timișoara în perioada 15 mai  – 17 noiembrie 2022 și au inclus:

 • Variațiunile Castanului, patru spectacole de improvizație coordonate de Alexandra Gîrbea, în colaborare cu muzicieni locali, 1 artist vizual și 3 coregrafe invitate
  • Once upon a tree – Alexandra G & Makunouchi Bento (Felix Petrescu) 
  • In the beginning was freedom – Aleandra G & Christina Sakshatska (UK) & Dr. Sinteză (Uțu Pascu & Cristian Văduva)
  • The ocean inside – Alexandra G & Timea Kovacs & Alexandra Balasoiu
  • How to tame your dragon – Alexandra G & Tiberiu Vasilescu (We are Creepz)
 • Pink Sky Session by RITM,  un spectacol de improvizație dans-muzică produs în cadrul proiectului

  Concentric Projects propune un format experimental de interacțiune între muzica jazz și dansul contemporan. Spectacolul de improvizație a fost realizat 3 coregrafe (Alexandra Gîrbea, Alexandra Bălășoiu, Timea Kovacs) și 2 muzicieni locali – Petre Ionuțescu, Mircea Ardeleanu în conexiune cu temele și metodologia dezvoltată în cadrul laboratorului coregrafic RITM.
 • DANS LIBER,  2 sesiuni în aer liber la Casa Artelor și 1 sesiune la finalul spectacolului Singing Bodies’ Trilogy
  ©Cornel Putan
 • Dans liber este un concept Areal propus în cadrul DANS TM de Alexandra Gîrbea (coregraf)  în colaborare cu artistul vizual Cristian Văduva (VJ și proiecții video), Denis Bolborea (muzician și coregraf). Sesiunile încep cu o încălzire ghidată care dă startul și tonul dansului, urmând apoi ca fiecare participant să se exprime liber și să comunice prin mișcare.
 • CORP.VERS, 3 sesiuni de improvizație dans-poezie la Cărturești

  Corp#Vers și-a propus construcția unui spațiu de dialog și reflecție între dans și poezie, cu deschiderea rezultatelor într-un spațiu neconvențional,  tranzitat în mod uzual de un număr mare de persoane care nu sunt în mod special consumatori de artă/dans contemporan, prin organizarea a trei evenimente de improvizație interdisciplinară în Librăria Cărturești. Adela Dragomir – poetă stabilită în Timișoara a deschis cele trei teme principale ale poeziilor sale (relația cu divinitatea, iubirea și copilăria) într-un dialog interdisciplinar cu coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld și Cosmin Manolescu. Artistul vizual timișorean, Cristian Văduva a susținut cu proiecții video corp.vers#1 și a realizat documentarea video pentru corp.vers#3. În cadrul ultimului eveniment, muzicianul Denis Bolborea s-a alăturat echipei creative pentru a susține cu muzică live conținutul artistic.
 • Spectacole D.A.N.S. ™  la Teatrul German de Stat, 2 reprezentații
 • Rezidențe coregrafice, pentru Lucia Kasiarova (Praga) în Timișoara și Alexandra Gîrbea în București
 • Bursele AREAL oferite pentru 2 spectatori și 1 jurnalist
 • RE.START™  – atelier de management cultural, susținut de Cosmin Manolescu

Activitățile au avut loc la Casa Artelor, Librăria Cărturești Opera, cartierul Iosefin, râul Bega, Institutul Francez din Timișoara, Teatrul German de Stat din Timișoara, FABER și FITT. 

Program curatorial colectiv propus de Alexandra Gîrbea, Cosmin Manolescu și Alexandra Bălășoiu.

Parteneri: FITT Timisoara, Casa Artelor – Directia Judeteana pentru Cultura Timis , Institut français de Roumanie à Timișoara, Faber, Cărtureşti Timişoara, Teatrul German de Stat Timișoara / Deutsches Staatstheater Temeswar.

𝐃.𝐀.𝐍.𝐒 ™ – platformă colectivă de dans pentru Timișoara este un proiect dezvoltat în parteneriat de 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐞 𝐁𝐨𝐱, 𝐀𝐑𝐄𝐀𝐋 – 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐚̆, 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐢𝐜 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭𝐬 și finanțat de Municipiul Timișoara prin 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

D.A.N.S ™  este un proiect de susținere și difuzare a creației artistice coregrafice  românești, care propune noi contexte de întâlnire între artiști și public cu scopul de  a încuraja dezvoltarea unor noi moduri de gândire, acțiune și creație colectivă la Timișoara. Proiectul sprijină și dezvoltă artiștii și inițiativele locale, creează conexiuni între Dans, diferite Arte contemporane  (poezie, […]