În perioada decembrie 2022 – februarie 2024, Indie Box desfășoară în parteneriat cu Asociația Entuziart, NOPA –  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor și Profeti ART SRL proiectul mind-moving, un demers pornit de la dorința de reducere a disparităților între publicul larg și persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii și dansului contemporan.

Proiectul se desfășoară în două spitale de psihiatrie cu care echipa de proiect a avut în trecut experiențe de lucru pozitive: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul Bălăceanca, urmărind în cadrul acestui proiect consolidarea poziției art-terapiei ca mijloc de recuperare în cadrul spitalelor, dar și o mai bună imersiune a artiștilor în aceste medii. În cadrul spitalelor au avut loc 48 de ateliere și 2 producții Indie Box, spectacole de improvizație de dans contemporan, adaptate după nevoile specifice ale pacienților deveniți astfel public.

Proiectul a inclus o rezidență de creație la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, în perioada 21 – 27 august, la care a participat echipa de creație însărcinată cu misiunea artistică a proiectului: producția și prezentarea, în România și Norvegia, a unei instalații performative care ilustrează multiple perspective ale tulburărilor sănătății mentale și provocările nevăzute ale celor care trec prin aceste experiențe. 2 coregrafi, 3 performeri, 3 muzicieni și facilitatorii atelierelor de terapie prin artă, au lucrat împreună pentru a se conecta la un nivel cât mai profund cu tematica propusă și a găsi metode creative de a scoate acest tip de discuție de sub sfera tabuului și a stigmatului.

În perioada septembrie – noiembrie 2023 au avut loc repetiții intense pentru dezvoltarea și finalizarea instalației performative. Rezultatul final a fost deschis publicului spre vizitare timp de o săptămână în România, la Rezidența9, în perioada 22-28 Noiembrie,  precum și în Norvegia, la Trafo Kunsthall în perioada 1-9 Decembrie.

Ateliere în spitale de psihiatrie

În cadrul proiectului au avut loc, în cele două spitale, 48 de ateliere de terapie prin dans (coordonate de Loredana Larionescu, în colaborare cu Cristina Lilienfeld, Denis Bolborea și Alexandra Bălășoiu), pictură (coordonate de Oana Dorneanu) și fotografie (coordonate de Florin Constantin și supervizate de „Lumenesc” – Ema Alexandrescu). Fiecare întâlnire a reunit între 10 și 30 de participanți.

Unii ne erau cunoscuți din proiecte anterioare, sunt pacienți cronici care revin frecvent. Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la ultima vizită, se simțea încă în ei familiarizarea cu structurile și tehnicile dans-terapiei – de exemplu, erau deja dobândite obișnuința de a forma un cerc, de a nu-i judeca pe ceilalți, de a observa și oglindi mișcarea celorlalți”, a declarat Loredana Larionescu, coordonatorul atelierelor de dans-terapie.

Oana Dorneanu, coordonatoare atelierelor de art-terapie, adaugă: „Uneori nebunia e fuga de noi înșine, iar pictura ne readuce în contact cu senzațiile noastre, cu  emoțiile noastre spre a le putea digera mai bine, a le decanta și a le reprimi într-un mod mai confortabil care sa ne ajute sa ne întregim.„.

Dacă ai fi trăit viața altcuiva, crezi că mintea ta ar fi funcționat la fel? 

Tot ceea ce experimentăm de-a lungul vieții ne modelează structurile psihologice și biologice. Fiecare individ se dezvoltă într-o țesătură complexă de stimuli și relații, iar capacitatea mediului de a ne susține sau înăbuși, de a ne hrăni cu frică sau iubire, trasează aproape definitoriu mecanismele noastre interioare.

mind-moving te invită să explorezi această întrebare profundă printr-o călătorie unică în complexitatea experiențelor umane. Expoziția este construită ca un spațiu de reflecție și oglindire în jurul unor trăiri universale, care pot fi atât răspunsuri normale la realitatea înconjurătoare, cât și adaptări patologice la experiențe de viață dificilă.

credit foto: Cristina Matei

Corpurile performerilor se supun unor logici de funcționare inspirate de tulburările mintale, dar publicul este invitat să-și croiască propriul drum în această călătorie complexă. Prin interacțiunile cu pacienții de la spitalele de psihiatrie partenere, am avut șansa de a intra în dialog cu oameni cu povești de viață remarcabile. Am învățat să vedem dincolo de etichete și să înțelegem că oricine poate ajunge pe traseul fragilității mintale.

mind-moving este o chemare la empatie, înțelegere și destigmatizare, transformând privirea noastră asupra sănătății mintale dintr-o perspectivă de etichetare într-una de explorare a experiențelor umane autentice. Te provocăm să reflectezi asupra impactului mediului și comunității în modelarea minții noastre, și să descoperi cât de importantă este expresia artistică în menținerea unui echilibru psihic.

Prezentare găzduită în București de Rezidența9 și în Norvegia de Trafo Kunsthall.

Rezidența9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32.

În prezent, împreună cu Fundația9, colectivul Rezidenței9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.

Am adus în curtea Spitalului de Psihiatrie Voila un strop de lejeritate, armonie și poftă de joacă. Printr-un spectacol de improvizație de muzică și dans contemporan am reușit să aducem zâmbetul pe buzele pacienților, care ne-au mulțumit pentru această ieșire din rutină. Câțiva dintre ei ni s-au alăturat la dans, iar alții ne-au întors darul în încheiere prin melodii, poezii și cuvinte rostite la microfon.
Al doilea spectacol dedicat pacienților de la Spitalul De Psihiatrie Voila a pornit de la procesul artistic al filmului [ship of fools]. Ne-am îmbarcat cu toții într-o călătorie colectivă, în care am exersat răbdarea, ascultarea, oglindirea, sprijinul reciproc și libertatea de expresie individuală.
O parte din pacienți ne-au povestit cum au văzut în dansul nostru puterea de a merge mai departe, lumina care apare la capătul drumurilor dificile și bucuria de a găsi suport în cei din jur. Multe fețe s-au luminat și au luat putere din dansul nostru, oferindu-ne înapoi zâmbete, mulțumiri și cuvinte pline de entuziasm. 30 de minute de spectacol au reușit să modifice peisaje interioare triste, rămase de multă vreme în aceeași inerție. Poveștile dureroase ale trecutului s-au suspendat pentru o vreme și au făcut loc pentru stări și moduri de a fi uitate.
Am primit cu bucurie mulțumirile lor, aprecierile privind munca noastră și mărturisirile despre cum evenimentul i-a făcut să uite pentru o clipă de probleme, să se relaxeze și să se bucure de seară.

Echipa

Performer, coregraf și coordonator al activității Indie Box, Alexandra construiește proiecte ce pun accentul pe proces și pe relația cu mediul din care se nasc. Este membru co-fondator al Colectivului AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, pe care îl conduce ca și co-director artistic alături de Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu, Valentina de Piante. 

ALEXANDRA BĂLĂȘOIU este performer, coregraf și coordonator al activității Indie Box, o ‘cutie’ cu proiecte independente condusă artistic împreună cu Denis Bolborea. Construiește proiecte ce pun accentul pe proces și pe relația cu mediul din care se nasc. În cadrul proiectului Singing Bodies propune un proces creativ desfășurat atât în spațiul public, cât și în sala de repetiții, în urma căruia creează solo-ul performativ ”Spooky actions of a spoiled girl”. Alexandra lucrează artistic în relație cu sănătatea mentală, dezvoltând un performance pentru spațiul public, ”Mareele de primăvară ale unei fete cuminți”, și un film de dans colectiv [ship of fools]  – co-creat alături de Virginia Negru, Cătălin Diaconu, Denis Bolborea și Gabriel Durlan. Organizează în colaborare cu dans-terapeutul Loredana Larionescu, o serie de activități culturale în spitalele de psihiatrie din România: ateliere de dans-terapie cu muzică live, performance-uri adaptate pacienților și personalului medical, proiecții de film. Inițiază o serie de rezidențe artistice pentru mame, care dă naștere instalației performative moving [m]other, un format hibrid, conceput pentru un public de vârste diverse, dezvoltat sub direcția artistică a Valentinei de Piante.

Este membru co-fondator al Colectivului AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică (http://www.arealcolectiv.ro/), pe care îl conduce ca și co-director artistic alături de Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu, Valentina de Piante. Prima lor creație colectivă, ”În căutarea corpului pierdut”, explorează un corp emoțional și poetic într-un format intim și neconvențional.

Loredana își canalizează în prezent energia către o carieră la confluența domeniilor care au pasionat-o întreaga viață: psihologia, arta și mișcarea. Se împarte între coordonarea de proiecte culturale și psihoterapia verbală și dans-terapia, lucrând în proiecte cultural-terapeutice care aduc bucurie și sănătate sufletească beneficiarilor din medii diverse, inclusiv defavorizate.

Proiectul s-a născut din întâlnirea coregrafei Alexandra Bălășoiu cu dans-terapeutul Loredana Larionescu. Acestora li s-a adăugat managerul Emilia Păunescu, care lucrează de peste 10 ani în dezvoltarea inovativă și empatică a produselor culturale românești.

„Cred în puterea artelor de a ne oferi un teren de (re)cunoaștere și (re)construcție. A fi capabili să întâlnim oamenii în cele mai fragile momente ale lor, în complexitate, fără teamă și fără etichetare, este calitatea pe care eu o consider esențială în dezvoltarea noastră colectivă. Pentru mine, mind-moving este acest proiect ambițios care cultivă cu rigurozitate aceste tipuri de întâlniri, care se hrănește din  întreaga noastră experiență și care sper să prindă rădăcini puternice în mentalul colectiv. Sănătatea mentală este o practică, nu un proiect, iar arta este unul dintre cei mai buni aliați pe care îi putem avea alături pe acest drum.” ( Alexandra Bălășoiu)

Cristina Lilienfeld este coregraf, performer și psiholog, aflat de 15 ani în căutarea unui punct de întâlnire al celor două discipline pe care și-a bazat educația. Temele recurente care apar în procesele sale de cercetare coregrafică sunt:
Ritualul – ritmul – puterea colectivului – dezvoltate în timpul lucrului ei în Ghana și în Portugalia
Neuroștiința – legată de câteva proiecte care au cercetat energia și electricitatea
Interacțiunea cu publicul – o practică prezentă în lucrările sale din ultimii 10 ani
Practica artistică terapeutică – o punte pe care o consolidează constant
Biografia/ autobiografia – integrarea și interogarea experiențelor personale și a evenimentelor istorice recente privind evenimentele istorice ale României din ultimul secol

Denis Bolborea este sound designer, dansator și coregraf, cu experiență de lucru în domeniul artelor performative. În căutările artistice personale, Denis manifestă o preocupare deosebită față de conexiunea dintre voce și corp. Ca performer, îmbină tehnicile de dans contemporan cu bagajul acumulat în experiența de dans urban. Se dezvoltă în paralel ca solist vocal și beatboxer, și se implică în diverse proiecte în care se plasează la intersecția dintre aceste roluri, încorporând un setup de live looping și procesoare vocale. Face parte din grupul vocal Blue Noise, în care Denis suplinește rolul percuției.

În perioada 2014-2018 a călătorit și creat alături de Tangaj Dance, un colectiv artistic coordonat de Simona Deaconescu, colaborând ca performer și/sau sound-designer în diverse producții prezentate atât în țară, cât și în festivaluri internaționale, din orașe precum Sofia, Linz, Istanbul, New York.

Oana Dorneanu – Psihoterapeut Analist Jungian și Consilier în Art Terapie Phronetik

Îndreptată către studiul Art Terapiei dintr-o fascinație față de artă, a găsit în ea o formă extraordinară de explorare interioară și de exprimare a mișcărilor sufletești, câteodată imposibil de redat prin cuvinte. A continuat aprofundarea notiunilor cu formarea de Psihoterapie Analitică Jungiană pe care a terminat-o in 2019 obținând certificarea de Psihoterapeut Analist și dreptul de liberă practică de la Colegiul Psihologilor din România. În prezent este membru al Asociației Române de Psihoterapie Analitică si lucreaza in cabinetul personal cu copii si adulți oferind ședințe individuale de Psihoterapie Analitică sau Art Terapie in funcție de necesitatea clientului sau a pacientului.

Florin Constantin – fotograf profesionist

Camera mea este taramul unde oglinesc realitati.

Obiectivul meu este sa pun lumina așa încât să dezvălui frumosul, uneori ascuns în adâncul sufletului, dincolo de orice chip și sub orice formă. 

Expun și-mi doresc să vezi și tu “altfel”, iar fotografia este mijlocul meu de exprimare, este felul in care arăt și mă arăt lumii, este arta care mă definește și prin care definesc esenta vieții.

În perioada 25 – 26 martie 2023 a avut loc un casting pentru identificarea a trei noi colaboratori pentru întregirea echipe artistice. Acesta s-a desfășurat sub forma unui atelier de voce, mișcare și creație în care cele două coregrafe, Alexandra Bălășoiu și Cristina Lilienfeld, alături de sound designer-ul Denis Bolborea au ghidat participanții într-un proces creativ și reflexiv în jurul propriilor momente de „nebunie” și întâlnire cu ea în exterior. Pe parcursul procesului de selecție, s-au urmărit urmări atât abilitățile artistice (motrice și vocale), cât și capacitatea performerilor de a se conecta cu subiectul propus.

Din cei 33 de participanți la atelier, echipa de creație i-a ales pe Cătălin Diaconu, Cătălin Munteanu și Diana Spiridon.

mind-moving este un proiect inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA –  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL.

Parteneri de implementare: Spitalul Voila din Câmpina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Rezidența9, Trafo Kunsthall, Asker kommune.

mind-moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Proiectul are o valoare nerambursabilă de 969072 lei (197012,33 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 15 luni în București, Bălăceanca, Câmpina și Oslo.

Implică-te și tu

Persoană de contact:

Alexandra Bălășoiu, director artistic proiect
0766276705, alexandra@indiebox.ro

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare  culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii pe www.ro-cultura.ro

În perioada decembrie 2022 – februarie 2024, Indie Box desfășoară în parteneriat cu Asociația Entuziart, NOPA –  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor și Profeti ART SRL proiectul mind-moving, un demers pornit de la dorința de reducere a disparităților între publicul larg și persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii și dansului contemporan. Proiectul se desfășoară […]