Cu ritmul în suflet către alinare și bucurie – de Loredana Larionescu

A fost o onoare deosebită să aducem din nou dansul și dans terapia în două din spitalele noastre partenere de suflet, Voila – Câmpina și Eftimie Diamandescu – Bălăceanca, grație proiectului mind-moving finanțat în programul Ro-Cultura. 

Am pornit de la premisa că dans terapia nu este doar o activitate recreativă, ci un pilon de suport emoțional și social, un loc unde muzica și mișcarea se împletesc pentru a crea un dans al incluziunii, unității și speranței, un refugiu pentru mulți dintre participanții care au căutat o ocazie de auto-exprimare, de alinare și bucurie. 

Reflectând asupra feedback-urilor primite de la pacienții participanții la atelierele de dans terapie, avem confirmarea că scopul nostru a fost atins, că intervenția noastră a oferit mai mult decât simple mișcări coregrafice – au fost un vehicul pentru amintiri fericite și un bastion al camaraderiei: „mi-a plăcut să dansez și să mă simt fericit și să mă înțeleg cu toată lumea” împărtășește un participant.

Aspectul terapeutic al dansului a fost amplificat prin „libera exprimare” și „renunțarea la rușine” așa cum a subliniat un alt participant. Aceste momente de dezlegare emoțională au oferit o poartă de acces spre o stare de „liniște și armonie” rar întâlnită în cotidian, cu atât mai puțin în rutina îngrijirilor spitalicești.

Horele, energia grupului și „iubirea pentru oameni” au creat o atmosferă de sărbătoare, aducând aminte de zilele de discotecă din tinerețe: „am găsit cum trecerea timpului este inexistentă, adică am uitat de trecerea timpului. Parcă am întinerit” rememorează cu plăcere unul dintre dansatori.

Dansul a fost și un vehicul de exprimare, unde participanții au început „cu emoții mari”, dar au ajuns să se exprime „foarte simplu” să danseze „în grup, în perechi” și să experimenteze o „excelentă descărcare emoțională”, unii aducându-și aminte chiar și de copilărie.

Atmosfera grupului a fost descrisă ca „foarte primitoare” un loc unde fiecare persoană s-a simțit „liberă și bine primită”. Este o mărturie a unui spațiu unde vocea fiecăruia este auzită și unde „să fim mai uniți și să cooperăm” devine un obiectiv realizabil.

Feedback-ul personalului medical reflectă aceeași pozitivitate, aceștia observând că pacienții „par să fie mai relaxați și au o dispoziție mai bună” și „sunt entuziasmați și așteaptă cu drag atelierul”. Aceasta evidențiază impactul profund pe care dansul l-a avut asupra stării de bine a participanților.

În încheiere, cererea participanților pentru mai multe sesiuni și dorința de a păstra legătura chiar și în afara atelierului subliniază nevoia comunității de a menține această legătură emoțională și fizică activă prin continuarea dansului: „a fost puțin. Am avea nevoie mai des, mai variat, să păstrăm legătura și în afara acestui spațiu-instituție, pentru comunitatea orașului” punctează un participant.

Articol scris de Loredana Larionescu, la finalul seriei de 16 ateliere de dans-terapie din cadrul proiectului mind-moving.

mind-moving este un proiect inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA –  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL.

Parteneri de implementare: Spitalul Voila din Câmpina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Rezidența9.

mind-moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Proiectul are o valoare nerambursabilă de 969072 lei (197012,33 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 15 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *