ATELIERE de terapie prin ARTĂ
dans-terapie, foto-terapie, terapie prin pictură
În perioada decembrie 2022 – februarie 2024, Indie Box va desfășura proiectul ✨ mind-moving
✨ mind-moving a pornit de la dorința de reducere a disparităților între publicul larg și persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii și dansului contemporan.
✨ Proiectul mind-moving este implementat în parteneriat cu NOPA – Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, care va susține proiectul prin implicarea unui muzician în procesul de producție și organizarea expoziției finale într-o locație din Norvegia. De asemenea, proiectul are doi parteneri români: Asociația Entuziart, cu experiență în organizarea de ateliere de art-terapie cu grupuri vulnerabile și Profeti ART SRL, cu experiență în proiecte muzicale și implementarea unor inițiative artistic-terapeutice într-un spital de psihiatrie. Proiectul se desfășoară în două spitale de psihiatrie cu care echipa de proiect a avut în trecut experiențe de lucru pozitive: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul Bălăceanca, urmărind în cadrul acestui proiect consolidarea poziției art-terapiei ca mijloc de recuperare în cadrul spitalelor, dar și o mai bună imersiune a artiștilor în aceste medii. Rezultatele finale vor fi deschise publicului în cadrul unui spațiu artistic cu recunoaștere locală, Rezidența Scena9, din București.
✨Proiectul Mind Moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului – Sesiunea 3.
✨ Finanțarea nerambursabilă pentru acest proiect este de 197012,33 euro.
Până la finalul lunii iulie vor avea loc, în cele două spitale, 48 de ateliere de terapie prin dans (coordonate de Loredana Larionescu, în colaborare cu Cristina Lilienfeld, Denis Bolborea și Alexandra Bălășoiu), pictură (coordonate de Oana Dorneanu) și fotografie (coordonate de Florin Constantin și supervizate de „Lumenesc” – Ema Alexandrescu) unde sunt estimați să participe peste 50 pacienți cu diferite diagnostice.
Până la finalul lunii iulie vor avea loc, în cele două spitale, 48 de ateliere de terapie prin dans (coordonate de Loredana Larionescu, în colaborare cu Cristina Lilienfeld, Denis Bolborea și Alexandra Bălășoiu), pictură (coordonate de Oana Dorneanu) și fotografie (coordonate de Florin Constantin și supervizate de „Lumenesc” – Ema Alexandrescu) unde sunt estimați să participe peste 50 pacienți cu diferite diagnostice.
Prima etapă de ateliere se desfășoară în Spitalul Voila (24 februarie – 5 mai), unde prima lună de activitate a reunit deja între 10 și 30 de participanți la fiecare întâlnire.
„Unii ne erau cunoscuți din proiecte anterioare, sunt pacienți cronici care revin frecvent. Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la ultima vizită, se simțea încă în ei familiarizarea cu structurile și tehnicile dans-terapiei – de exemplu, erau deja dobândite obișnuința de a forma un cerc, de a nu-i judeca pe ceilalți, de a observa și oglindi mișcarea celorlalți”, a declarat Loredana Larionescu, coordonatorul atelierelor de dans-terapie.
Atelierele din Spitalul „Eftimie Diamandescu”, Bălăceanca vor avea loc în perioada 12 mai – 30 septembrie.
Oana Dorneanu, coordonatoare atelierelor de art-terapie, adaugă: “Uneori nebunia e fuga de noi înșine, iar pictura ne readuce în contact cu senzațiile noastre, cu emoțiile noastre spre a le putea digera mai bine, a le decanta și a le reprimi într-un mod mai confortabil care sa ne ajute sa ne întregim.“.
mind-moving este un proiect inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA – Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL.
Parteneri de implementare: Spitalul Voila din Câmpina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Rezidența9.
mind-moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 969072 lei (197012,33 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 15 luni.
Implică-te și tuPerformer, coregraf și coordonator al activității Indie Box, Alexandra construiește proiecte ce pun accentul pe proces și pe relația cu mediul din care se nasc. Este membru co-fondator al Colectivului AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, pe care îl conduce ca și co-director artistic alături de Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu, Valentina de Piante.
Loredana își canalizează în prezent energia către o carieră la confluența domeniilor care au pasionat-o întreaga viață: psihologia, arta și mișcarea. Se împarte între coordonarea de proiecte culturale și psihoterapia verbală și dans-terapia, lucrând în proiecte cultural-terapeutice care aduc bucurie și sănătate sufletească beneficiarilor din medii diverse, inclusiv defavorizate.
Proiectul s-a născut din întâlnirea coregrafei Alexandra Bălășoiu cu dans-terapeutul Loredana Larionescu. Acestora li s-a adăugat managerul Emilia Păunescu, care lucrează de peste 10 ani în dezvoltarea inovativă și empatică a produselor culturale românești.
„Cred în puterea artelor de a ne oferi un teren de (re)cunoaștere și (re)construcție. A fi capabili să întâlnim oamenii în cele mai fragile momente ale lor, în complexitate, fără teamă și fără etichetare, este calitatea pe care eu o consider esențială în dezvoltarea noastră colectivă. Pentru mine, mind-moving este acest proiect ambițios care cultivă cu rigurozitate aceste tipuri de întâlniri, care se hrănește din întreaga noastră experiență și care sper să prindă rădăcini puternice în mentalul colectiv. Sănătatea mentală este o practică, nu un proiect, iar arta este unul dintre cei mai buni aliați pe care îi putem avea alături pe acest drum.” ( Alexandra Bălășoiu)
Denis Bolborea este sound designer, dansator și coregraf, cu experiență de lucru în domeniul artelor performative. În căutările artistice personale, Denis manifestă o preocupare deosebită față de conexiunea dintre voce și corp. Ca performer, îmbină tehnicile de dans contemporan cu bagajul acumulat în experiența de dans urban. Se dezvoltă în paralel ca solist vocal și beatboxer, și se implică în diverse proiecte în care se plasează la intersecția dintre aceste roluri, încorporând un setup de live looping și procesoare vocale. Face parte din grupul vocal Blue Noise, în care Denis suplinește rolul percuției.
În perioada 2014-2018 a călătorit și creat alături de Tangaj Dance, un colectiv artistic coordonat de Simona Deaconescu, colaborând ca performer și/sau sound-designer în diverse producții prezentate atât în țară, cât și în festivaluri internaționale, din orașe precum Sofia, Linz, Istanbul, New York.
Oana Dorneanu – Psihoterapeut Analist Jungian și Consilier în Art Terapie Phronetik
Îndreptată către studiul Art Terapiei dintr-o fascinație față de artă, a găsit în ea o formă extraordinară de explorare interioară și de exprimare a mișcărilor sufletești, câteodată imposibil de redat prin cuvinte. A continuat aprofundarea notiunilor cu formarea de Psihoterapie Analitică Jungiană pe care a terminat-o in 2019 obținând certificarea de Psihoterapeut Analist și dreptul de liberă practică de la Colegiul Psihologilor din România. În prezent este membru al Asociației Române de Psihoterapie Analitică si lucreaza in cabinetul personal cu copii si adulți oferind ședințe individuale de Psihoterapie Analitică sau Art Terapie in funcție de necesitatea clientului sau a pacientului.
Florin Constantin – fotograf profesionist
“Camera mea este taramul unde oglinesc realitati.
Obiectivul meu este sa pun lumina așa încât să dezvălui frumosul, uneori ascuns în adâncul sufletului, dincolo de orice chip și sub orice formă.
Expun și-mi doresc să vezi și tu “altfel”, iar fotografia este mijlocul meu de exprimare, este felul in care arăt și mă arăt lumii, este arta care mă definește și prin care definesc esenta vieții.“
Dincolo de cele 48 de ateliere desfășurate, în cele două spitale vor fi prezentate, în cadrul mind-moving, în luna iunie și 2 producții Indie Box, spectacole de improvizație de dans contemporan, adaptate după nevoile specifice ale pacienților deveniți astfel public.
Proiectul continuă cu o rezidență de creație la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, în perioada 21 – 27 august, la care va participa echipa de creație însărcinată cu misiunea artistică a proiectului: producția și prezentarea, în România și Norvegia, a unei instalații performative care va ilustra multiple perspective ale tulburărilor sănătății mentale și provocările nevăzute ale celor care trec prin aceste experiențe. 2 coregrafi, 3 performeri, 3 muzicieni și facilitatorii atelierelor de terapie prin artă, vor lucra împreună pentru a se conecta la un nivel cât mai profund cu tematica propusă și a găsi metode creative de a scoate acest tip de discuție de sub sfera tabuului și a stigmatului.
În perioada septembrie – noiembrie 2023 vor avea loc repetiții intense pentru dezvoltarea și finalizarea instalației performative. Rezultatul final va fi deschis apoi publicului spre vizitare timp de două săptămâni în România, la Rezidența9, precum și o săptămâna în Norvegia.
În perioada 25 – 26 martie 2023 a avut loc un casting pentru identificarea a trei noi colaboratori pentru întregirea echipe artistice. Acesta s-a desfășurat sub forma unui atelier de voce, mișcare și creație în care cele două coregrafe, Alexandra Bălășoiu și Cristina Lilienfeld, alături de sound designer-ul Denis Bolborea au ghidat participanții într-un proces creativ și reflexiv în jurul propriilor momente de „nebunie” și întâlnire cu ea în exterior. Pe parcursul procesului de selecție, s-au urmărit urmări atât abilitățile artistice (motrice și vocale), cât și capacitatea performerilor de a se conecta cu subiectul propus.
Din cei 33 de participanți la atelier, echipa de creație i-a ales pe Cătălin Diaconu, Cătălin Munteanu și Diana Spiridon.
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA
În perioada decembrie 2022 – februarie 2024, Indie Box va desfășura proiectul ✨ mind-moving ✨ mind-moving a pornit de la dorința de reducere a disparităților între publicul larg și persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii și dansului contemporan. ✨ Proiectul mind-moving este implementat în parteneriat cu NOPA – Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, […]