Sunt Alexandra Bălășoiu – performer, coregraf, mamă, coordonator al proiectelor Indie Box. În 2020 am început să construiesc proiecte artistice care provoacă dialogul despre sănătate mintală și aduc beneficiile artei aproape de cei cu diferite diagnostice psihiatrice. Am atras pe acest drum mai mulți aliați. Loredana Larionescu, dans-terapeut, co-fondator al Asociației Entuziart, mi-a fost alături încă de la început și prin munca noastră susținută am reușit să atragem mai multe finanțări publice care au făcut posibilă derularea unor proiecte în parteneriat cu Spitale de Psihiatrie din Câmpina, Bălăceanca și Timișoara. Pe acest drum, am învățat foarte multe și am reușit să creștem constant calitatea și cantitatea intervențiilor noastre, am adus din ce în ce mai mulți colaboratori și am putut să testăm din ce în ce mai multe formate. În decembrie 2022 am semnat un contract de finanțare pentru derularea unui proiect cu durata de 15 luni, care ne-a dat șansa să derulăm 48 de ateliere în 2 spitale partenere, să prezentăm spectacole pentru pacienți, să beneficiem de o rezidență artistică în cadrul Spitalului Voila și să susținem un intens proces de creație pentru instalația performativă mind-moving, care s-a bucurat de peste 600 de vizitatori în România și Norvegia. Feedback-urile publicului larg ne-au confirmat valoarea creației artistice, directorii spitalelor cu care am colaborat își doresc să continuăm, iar pacienții ne-au întrebat de fiecare dată când revenim.
Ca multe alte proiecte cu finanțare publică, acesta implică avansarea unei tranșe finale în valoare de 10%, însă amploarea acestui proiect face ca această tranșă să fie de 10 ori mai mare față de cele din proiectele anterioare. Am crezut că vom putea obține un credit punte, însă specificul activității firmei noastre se pare că este incongruent cu această soluție. Activitățile noastre sunt gratuite pentru beneficiarii lor, iar finanțările pe care le atragem sunt integral cheltuite pe onorarii, salarii și alte cheltuieli specifice. Profitul firmei noastre este deci mai degrabă inexistent.
În același timp, de mai bine de două luni ne aflăm într-o procedură greoaie de decontare parțială a proiectului, care abia după ce va fi finalizată ne va da acces la încă 40% din valoarea totală a proiectului. Toate acestea în contextul în care proiectul este în măsură de 90% finalizat, cele mai ample activități au fost derulate și cheltuielile aferente lor avansate din banii noștri personali, împrumuturi la prieteni și colaboratori.
Finanțatorii proiectului ne-au anunțat că nu pot finaliza procedurile înainte de 15 decembrie, data la care se închide trezoreria anul acesta și că cel mai probabil banii vor intra în a doua jumătate a lunii ianuarie. Pentru noi acest lucru înseamnă imposibilitatea de a plăti două luni de salarii (noiembrie-decembrie), taxele restante ale salariilor din octombrie, cheltuielile deja efectuate pentru deplasare de colaboratorii noștri și multe alte facturi.
Cum ne poți ajuta?
- Sponsorizează Asociația Entuziart. Entuziart derulează constant activități pentru public vulnerabil din spitale de psihiatrie și școli speciale. Sponsorizările ne pot ajuta să împrumutăm proiectul mind-moving și să continuăm activitățile pe termen lung.
- Împrumută INDIE BOX SRL până în ianuarie/iulie 2024. Din experiența de decontare de până acum, estimăm că pot trece până la trei luni până la recuperarea completă a banilor avansați. Putem realiza un contract de împrumut între tine și INDIE BOX SRL, iar noi ne vom achita de datorie imediat ce ajung banii de la Minister. Chiar și un împrumut pe termen scurt, până în ianuarie 2024 ne poate ajuta să trecem peste această perioadă dificilă.
- Achiziționează în avans serviciile noastre. Credem foarte mult în ceea ce facem și cea mai mare dorință a noastră este să reușim să avem continuitate. Oferim:
- Ateliere de dans-terapie, art-terapie și fotografie terapeutică. Poți plăti în avans un atelier pentru un grup de la Spitalul de Psihiatrie Voila sau Bălăceanca, iar echipa noastră îl va include cât mai curând în calendarul pentru 2024. De asemenea, dacă ai acces la alte locații și grupuri care s-ar bucura de serviciile noastre, suntem dornici să ne extindem activitatea. În acest moment, toate atelierele pentru care am obținut finanțări publice au fost încheiate.
- Ateliere de mișcare creativă pentru grupuri private de 10-30 persoane. Putem veni în locația ta, în team-buildinguri sau putem rezerva o sală de dans de la partenerii noștri.
- Spectacole de dans și/sau muzică live adaptate pentru diverse locații și grupuri țintă
- Vizionarea filmului de dans [ship of fools], 20 de minute (online sau proiecție+q&a)
- Ateliere de mișcare pentru părinți și copii
- Artist trip-uri pentru grupuri de 10-20 de persoane – un mix creativ între plimbare, dialog, exerciții simple și prezentarea unor fragmente performative în locații neașteptate
Orice sprijin este binevenit, iar noi suntem deschiși la dialog.
Detalii despre proiectul mind-moving puteți citi aici.
Acest proiect a luat naștere din experiența mea personală cu un spital de psihiatrie din București și reprezintă speranța că împreună putem învăța cum să gestionăm mai bine momentele dificile din viața noastră și a celor dragi.
Cu încredere,
Alexandra Bălășoiu
credit foto: Cristina Matei