Hello,
Hai să îți prezint viitoarea comunitate a mamelor singure care și-au asumat rolul de creatoare și în afara cadrului domestic.
Madira este un spațiu sigur de susținere, mișcare, plantare și de incubare profesională a mamelor artiste independente.
În spatele inițiativei sunt eu, Oana Băluță, artist visual pentru proiecte culturale, pe alocuri makeriță și performer, dar mereu, de 3 ani jumate, mama Mayei. Pot spune că de când sunt mamă învăț zi de zi să trăiesc mai aproape de ceea ce contează cu adevărat. Ca mamă singură am învățat fără să vreau despre sacrificiu de sine și cum să fiu alături de alte mame în primele lor luni de separare. Acum vreau să duc mai departe munca asta pentru un grup mai mare. Cu toate dificultățile emoționale și financiare actuale, am decis să mă mut cu Maya în Brașov pentru a-i oferi zile mai aproape de natură, în largul ei. Încă dinainte de separarea de tatăl Mayei am simțit că este o mare nevoie de un spațiu dedicat mamelor (singure) artiste și independente. Așa că vă cer ajutorul să lansez Madira – casa mamelor creatoare și în afara spațiului domestic, în Brașov. Am găsit spațiul, trebuie doar să mut munții with a little of help from my friends – you! Sau compania pentru care lucrați, prin intenția voastră.
Este prima oară când cer ajutorul către ceva mai măreț dar simt că aici se poate. În urma celui mai recent proiect dincare fac parte, [m]others by Indie Box, am simțit cât de importantă este susținerea dintre mame și în offline, prin grupul nostru de mame finanțate până de curând să facem ce știam mai bine: să încurajăm alte mame să își ia spațiu și să fim artiste în rezidențe în care includem copiii în treaba lui mami – un deliciu valoros. Astfel Maya știe la ce se pricepe mami și știm să aducem asta ca bonding în relația noastră. Despre proiect, în discuție cu Hilde la Radio România Internațional, în curând și în online.
Acum, în plin sezon de introspecție și comuniune la cald, este momentul să pun în mișcare Madira în Brașov și să deschid crengile cuibului pentru ca mamele singure independente (makerite, artiste, freelancerite) să aibă un loc al lor ca grup de suport, ca spațiu de (re)conectare și de mișcare, ca spațiu de lucru și de citit sau ca rezidență artistică la munte. Totul restrâns și safe, prin recomandare, dar cu deschidere către alte mame din toată țara, prin împărtășirea lucrurilor care ne fac viața mai simpatică și prin împărțirea surplusului. Planul meu este să găsesc acum susținerea pentru nevoile de baza (chirie, întreținere, asistență în management de proiect-scriere promovare pentru o finanțare mai mare de la primăvară) și pentru a-l deschide mamelor care au nevoie de acest loc cât de curând. Ajutorul vostru prin care sper să generăm 5000eur (contribuție lunară colectivă de 1000eur) este strict pentru primele 5 luni de închegare în care punem bazele comunității și a partenerilor locali, timp în care creez un sistem de autosusținere: magazin online și evenimente pentru promovarea mamelor care vor cu noi sub umbrelă începând chiar din noiembrie.
Tot în aceste 5 luni creștem valoarea umană a comunității în valuri slow living de cercuri restrânse unde mamele și copiii lor pot simți că fac parte dintr-o familie mai mare, cu intenția să avem unde să ne mișcăm, să vedem un film în comunitate, unde să punem murături, să aducem modele sănătoase masculine în preajmă (facilitatori de ateliere, seri de povești etc), sau să grădinărim. Intenția hub-ului este să găsesc susținere și pentru programe de know-how, dezvoltare personală și sesiuni individuale de terapie pentru mamele comunității care au nevoie de sprijin. Am creat un pinterest board ca să vă faceți o idee despre concept aici https://pin.it/79ED9uB
Știu nevoile beneficiarelor pentru că sunt una dintre ele și am motivația to the bones să găsesc pe cineva care să vadă mai departe cât de importantă este susținerea primilor pași. Deși pare că începutul este de la zero, noi, mamele, am fost înzestrate cu o putere mult mai mare care pornește din infinit. Mulțumesc că ai ascultat ce am avut de spus și dacă am simțit corect, că poți fi unul dintre susținători din generozitate sau prin poziția pe care o ai în companie și prin deschiderea ta, atunci sunt aici pentru orice întrebare o ai despre Madira.
Altfel, sunt recunoscătoarecă ai fost martora/martorul visului la început de drum și aș aprecia dacă m-ai îndruma către o persoană resursă care ar putea să finanțeze acest cuib. Îmi poți scrie la adresa de mail oanabalutal@gmail.com sau pe Instagram orice gând ai despre proiectul Madira, mai ales dacă faci parte din grupul de mame din Brașov care ar putea beneficia de deschiderea noului spațiu.
Cu bucuria de început, Oana B.
Idee născută în carului proiectului [m]others.
Proiectul [m]others este un program de rezidente care a sprijinit demersul a 9 artiste românce în crearea unor produse muzicale, coregrafice și plastice în relație cu identitatea lor de mama. Rezidențele propuse au avut ca focus procesul de reflecție asupra relației lor cu proprii copiii, a distanțelor emoționale dintre ei, precum și a individualității fiecăreia din aceste relații.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.